Wyżywienie dla pracowników – czy ma to sens?
Catering dla firm obecnie bije rekordy popularności, w głównej mierze dotyczy to większych firm z dużych miejscowości. Powodem jest w głównej mierze renoma firmy, chęć zatroszczenia się o pracowników, ale też wola ich wspierania. Dzięki takim rozwiązaniom pracodawca zyskuje lojalność swoich pracowników.
Catering firmowy – jakie ma plusy?
Catering dla firm należy zagwarantować osobom, których praca zawodowa wiąże się z przebywaniem w uciążliwych warunkach. To głównie zawody związane z pracą w upale bądź mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obarczone nadmierną utratą energii. Posiłki są przeznaczone także dla osób pracujących na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zapewnić pracownikom także wówczas, kiedy warunki pracy nie są wcale uciążliwe.
Zbilansowane jedzenie jest doskonałym źródłem energii, co przekłada się na lepsze zaangażowanie w pracę, wspomaga koncentrację i zmniejsza nerwowość. Pracownicy unikają konieczności wychodzenia z pracy na zakupy w porze obiadowej, a tym samym poświęcają ten czas swoim obowiązkom. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, zrelaksować się i odpocząć w towarzystwie znajomych z pracy zamiast biegania po mieście w poszukiwaniu odpowiedniego miejsca na przerwę obiadową.
Catering pracowniczy a relacje z pracodawcą
Pracodawca decydujący się na zakup jedzenia zatrudnianym osobom cieszy się dobrą opinią, z kolei zatrudnieni stają się bardziej zmotywowani do pracy. Dla pracowników firmy jest to znak, że mają szefa, który ma na uwadze troskę o nich i chce zaspokajać ich potrzeby i zarazem w efektywny sposób zachęca ich do pracy nad rozwojem przedsiębiorstwa.
Przerwa na wspólny posiłek to przy okazji idealny sposób na budowanie relacji u współpracowników oraz integrację wszystkich zatrudnionych osób.
Catering firmowy umożliwia pracownikom oszczędność pieniędzy oraz czasu. Dzięki gwarancji posiłków w miejscu pracy, nie muszą martwić się o kupowanie lub przygotowanie posiłku. Z kolei właściciel przedsiębiorstwa dostaje 190 zł dotacji na poczet cateringu w firmie i jest on zwolniony z płacenia składek ZUS od tej sumy.