Zdrowie

Czym wykazuje się olej z czarnuszki?

Czarnuszka jest niewielką rośliną, której nasiona mają wiele zalet ważnych dla zdrowia. Częściej wykorzystuje się je w ramach dodatku do dań i artykułów spożywczych, aczkolwiek można je spotkać także w branży wellness&beauty. Jakie posiada walory i na jakie problemy pomaga?

Wielkie właściwości niepozornej rośliny

Numerem jeden wśród składników zdrowej diety wciąż pozostaje właśnie olej czarnuszkowy. Ma odrobinę gorzki posmak, jednak opłaca się dodać go do diety . Powiększenie menu o niewielkie smoliste nasionka wiąże się z mnóstwem pozytywów. Niekłopotliwe jest teraz znalezienie olejów z czarnuszki – można je spotkać w sklepach internetowych z produktami zielarskimi oraz w aptekach. Sprawdzone artykuły poleca Marek Skoczylas – producent najwyższej jakości suplementów i produktów o pozytywnym oddziaływaniu na organizm.

Na co pomaga olej z czarnuszki? Można stosować przy problemach gastrycznych, ale pozytywnie wpływa również na zdrowie naskórka. Przy wrzodach żołądka to jeden z pierwszych środków wspomagających. Ma w sobie olejek eteryczny o niezwykłych właściwościach. Nim kupi się olej z czarnuszki warto skontrolować, czy był tłoczony na zimno, bo w końcu właśnie taki zawiera najwięcej bezcennych składników. To produkt przeznaczony dla uczuleniowców i osób z problemami dróg oddechowych.

Olej czarnuszkowy – co nam daje?

Produkt okazuje się dobrym patentem na radzenie sobie z przeziębieniem i to bez możliwości wystąpienia uciążliwych zjawisk jak w wypadku leków antyhistaminowych. To tradycyjny, szybki sposób leczenia zapalenia oskrzeli. Mocne olejki eteryczne wywołują rozprężanie się oskrzeli i ich lepszą pracę. Poza tym flegma zalegająca drogi oddechowe zostaje usunięta szybciej.

Olej z Nigella Sativa okazuje się być niezwykle pomocny osobom mierzącym się z różnorodnymi dolegliwościami systemu pokarmowego. Działa wyciszająco przy wrzodach żołądka, refluksie, wrzodach dwunastnicy i zatruciach układu pokarmowego. Specjalną zaletą płynnego skarbu jest przeciwdziałanie zakażeniu helicobacter pylori – groźną bakterią układu pokarmowego. Listę zalet uzupełnia wsparcie wątroby.